Alla människor borde ha en örtagård. Få ord triggar igång så många sinnen samtidigt som just örtagård. De flesta människor får något drömskt i blicken och i tonen när jag berättar att jag driver en sådan. Det väcker minnet i oss om vårt ursprung – källan varifrån vi kom en gång – källan som många av oss har glömt eller valt bort.

Förr i världen var alla växter viktiga för människan; de betraktades som barn av Moder Jord, de var gudomliga och värda respekt. De tjänade inte enbart som föda utan också som medicin. Fram till 1500-talet innehöll flororna både botanik och medicin, men genom klassificeringen av växter gick de båda skilda vägar. Nya tekniker togs i bruk för att analysera växternas beståndsdelar och snart kunde vetenskapen framställa droger på konstgjord väg. I denna processen minskade intresset för örterna och vårt förbund med naturen löstes upp.

Där bet vi oss i svansen – för är det något människan behöver för att må riktigt bra så är det närheten till naturen. Här får våra sinnen ro – och ro är ju för de flesta en bristvara nu för tiden.

Att äta färska kryddor och örter är inte bara gott utan också mycket nyttigt. Att man sedan också kan använda dem som medicin mot enklare åkommor gör ju inte saken sämre. Det ger onekligen en bättre känsla att koka sig en kopp pepparmyntsté om man börjar känna sig lite förkyld än att ta ett piller. För att inte tala om hur mycket godare det smakar! Då var vi tillbaka vid våra sinnen igen – här får smaklökarna sitt samtidigt som jag kurerar mig.

Man kan dofta sig till ett gott humör och bli av med sin huvudvärk genom att sticka ner näsan i ett hav av rosmarin. Eller varför inte varva ner genom att ta in doften av lavendel samtidigt som man ser på den lugnande blålila färgen. Och allt är ackompanjerat av humlesurr och fågelkvitter, på så vis får örat sitt. Känselsinnet kan stimuleras av en fläktande vind eller att man vidrör en växt ur Stachys-familjen som lammöra ex.vis. Huvudsaken är att man låter sinnena fröjdas och må bra. Allt det här är lätt och naturlig föda för sinnenas ”matsmältning” och det är precis rätt ”medicin” för att vi ska orka med allt de annars utsätts för.

Tack moder Jord för alla dina gåvor!